DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ ve TÜRKİYE ÇEVRE HAFTASI

Yayınlanma Tarihi: 05-06-2023

5 HAZİRAN 2023 DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ VE 5-9 HAZİRAN TÜRKİYE ÇEVRE HAFTASI

1972 yılında İsveç’in Stokholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi.  Konferansta Birleşmiş Milletler tarafından çevre sorunları küresel boyutta ele alınarak, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) organının kurulmasına ve her yıl 5 Haziran tarihinin “Dünya Çevre Günü” olarak belirlenmesine karar verilmiştir.

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün, 2023 yılı teması “ Plastik Kirliliği ile Mücadele ” olarak belirlenmiştir. Bu seneki ev sahibi ülke Hollanda, partner ülke ise Fildişi Sahilleri olmuştur.

Sürdürülebilir yaşam çevrelerinin oluşturulması, iklim değişikliği ile mücadele                                                             

konularında çevre bilincinin her geçen gün giderek arttığı ülkemizde Dünya Çevre Günü etkinliklerinin daha katılımcı, çok paydaşlı şekilde gerçekleştirilmesi, çevre sorunlarının ve gelişmelerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Günümüzün en önemli sorunlarından olan plastik kirliliği  mücadele gerektirmektedir.  Doğada 450 yıl  kalabilen ve mikro ile nano boyutlarda canlıları tehdit eden plastik malzemesinin yerine geçebilecek malzemeler  ya da tümüyle biyolojik ayrışabilir plastik kullanımı gelecek nesillerin geleceğini garanti altına alacaktır.

Resmi Gazete’de yayımlanan “Türkiye Çevre Haftası” konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ne göre her yıl 5 Haziran tarihinin bulunduğu 5-9 Haziran günlerini içeren hafta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından duyurulan bir temayla Türkiye Çevre Haftası olarak kutlanacaktır.”

2023 Yılı Türkiye Çevre Haftası, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından “SKA-14 Sudaki Yaşam” ve Uluslararası Okyanus Bilimleri On Yılı programına katkı sağlayacak “Temiz Deniz, Temiz Dünya” temasıyla kutlanacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yürütülecek ve 5 Haziran’da başlayacak Türkiye Çevre Haftası etkinlikleri çerçevesinde 81 ilde, 7’den 70’e herkese deniz kirliliğinin önüne geçilmesi ve kıyı alanlarının korunmasının önemi anlatılacak

Denize kıyısı olan illerde sahil ve deniz kirliliğini engellemek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenecek, diğer illerde ise şehrin doğal çevresine göre yine çevre kirliliğine dikkati çekmeye yönelik aktiviteler yapılarak dünyanın yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan denizlerin önemi anlatılacak.

Temiz Deniz ve Temiz Dünya teması ile su sporları etkinlikleri düzenlenecek. Şartların uygun olduğu illerde güvenlik önlemleri sağlanarak yüzme, senkronize yüzme, kano ve kürek takımı yarışmaları, dalış gibi organizasyonlar yapılacak.

Dünyanın En Uzun Kıyı Şeridine Sahip Ülkeleri

  • Kanada (202.080 km)
  • Norveç (103.000 km)
  • Endonezya (54.716 km)
  • Rusya (37.653 km)
  • Filipinler (36.287 km)
  • Japonya (29.751 km)
  • Avustralya (25.760 km)
  • Amerika Birleşik Devletleri (19.924 km) olarak sıralanmıştır.

Türkiye’nin toplam kıyı uzunluğu, adalar hariç olmak üzere 8592 km’dir. Kıyı şeridimizi ve denizlerimizi kirlilikten korumak ve içindeki canlıları yaşatmak için gerekli tüm projeleri hayata geçirmek zorundayız. Ayrıca karasal alanlardaki göl, nehir ve sulak alanlarımızı da korumak için gerekli projeleri hayata geçirmemiz gerekmektedir.

Biyoçeşitliliğin sağlanması, bozulan ekosistemlerin restorasyonu gibi çok önemli konular acilen uygulamaya geçilmesi gereken konulardır.

Çevre haftası, bize çevre konusunda farkındalığımızın artması gerektiğini hatırlatması açısından önem taşımaktadır. Amacına ulaşmasını temenni ederiz.

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

ÇEVRE ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ